Малко бедтсвие в кухнята

Малко бедтсвие в кухнята Или когато Еличка се завърти около печката

01 септември 2011

Торта „Валя“ с праскови

На 9-ти декември се отбелязва зачатието на Св. Ана – майката на Богородица. Като майка на Богородица Св. Ана е покровителка на майчинството, брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците.
Освен с майчинството деня се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.
И тъй като дъщеря ми е именица реших да й направя торта.Името на тортата идва от една моя приятелка от София, която дълго въздиша по снимките на тортите ми.Обещах й като дойдат във Варна да направя една специално за нея.Дойдоха те, направих торта, но така и не успяхме да се видим та да я почерпя с торта.И от тогава кръстих тортата на нейно име.




Рецептата за крема имам от сестра ми, която я е взела най-вероятно от форума на Бг-мамма.А рецептата за блатовете имам от тефтера на мама.Ето и самата рецепта
За блатовете:
Всеки блат правя отделно. За един блат са нужни
  • 2 яйца
  • 4 с.л. захар
  • 1 с.л. ванилена захар
  • 4 и половина супени лъжици брашно
  • половин бакпулвер
За крема:
  • 1 кутия „Филаделфия“
  • 300 мл. течна сметана (тортата е с три блата и затова сложих повече сметана.Ако е с два блата ще са достатъчни 200 мл.)
  • 120 гр. меко масло
  • 2 ч.ч. пудра захар
Приготвяне:
Разбиваме сметаната на твърд крем.В отделна купа слагаме маслото и захарта и разбиваме с миксер до хомогенна смес.Добавяме Филаделфията и отново разбъркваме с миксера.Този крем смесваме със сметаната и леко разбъркваме с лъжица или шпатула.
Между блатовете сложих една консерва праскови, нарязани на парченца, а със сока от консервата сиропирах блатовете.
Украсата на тортата може да бъде всякаква.Аз сложих карамелизирани и смлени лешници и глазирани черешки.





Няма коментари:

Публикуване на коментар