Малко бедтсвие в кухнята

Малко бедтсвие в кухнята Или когато Еличка се завърти около печката

19 септември 2011

Галактопурико (γαλακτομπούρεκο)

Тази баница я опитах за пръв път в Кипър.Излишно е да казвам, че е страхотна.На мен повече ми хареса леко топличка.
Рецептата намерих тук.
Поствам оригиналната рецепта, но аз я направих с половин доза.

Продукти:
  • 1 пакет кори за баница
  • 2 л. прясно мляко
  • 600 гр. захар
  • 200 гр. ситен пшеничен грис
  • 8 яйца
  • 100 гр. разтопено масло
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция
  • канела на прах и/или пудра захар за поръсване
Млякото се слага да заври заедно с половината захар. Яйцата се разбиват с останалата захар и се добавя пшеничения грис. Когато млякото заври в него се изсипва яйчната смес и се разбърква непрекъснато докато крема се сгъсти. Отстранява се от огъня, добавя се ванилията и кремът се оставя да поизстине.
Фурната се нагрява на 180°C.
Дълбока тава с размери 36×25 см. се намазва с малко разтопено масло. Половината кори за баница се нареждат в тавата, като всяка кора се намазва с разтопено масло. Изсипва се охладеният крем и се заглажда по цялата повърхност на тавата. Върху него се нареждат останалата половина от корите, като също се намазват една по една с разтопено масло. Кората най-отгоре се намазва с масло. Сладкиша се пече за около 45 минути, докато придобие златист цвят на повърхността.
Докато се пече (или предварително) се приготвя захарния сироп.

Продукти:
  • 400 гр. захар
  • 400 мл. вода
  • 1 пръчка канела
  • настъргана кора от 1 портокал
  • настъргана кора от 1 лимон
За сиропа са възможни варианти с ванилия, ром или коняк.
Всички продукти се смесват в тенджера и се оставят да поврат 5-6 минути. Сиропа се оставя да се охлади и се прецежда.
Когато сладкиша се опече се оставя за 5 минути да се охлади и докато е топъл се сиропира с лъжица (не наведнъж) с охладения захарен сироп.
Галактопурико се оставя да изстине и тогава се сервира. Поръсва се с пудра захар и/или канела.

Източник:Кулинарно – в кухнята с Йоана

5 коментара:

  1. Изглежда чудесно! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. ЕЛИ, СТРАХОТНА РЕЦЕПТА МИЛИЧКА БРАВО!Много вкусно ми се вижда че е ,а в къщи грис харесват та ще го спретна сладкиша непремано.
    Много гушки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. ЕЛИ когато имаш време намини при мен има награда за теб.
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех,че обичам галактобуреко, особено когато е още топло, а листите хрупат, хрупат......Отдавна не съм правила, добре ме подсети! Много е важно да се уцели гъстотата на сиропа, тогава листите не се подмокрят лесно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Често съм срещала това име, но не бях се зачитала. То наистина звучи, а и вече изглежда вкусно в твое изпълнение.
    От коментарите разбирам, че има тънкост в сиропа. Колко гъст трябва да е,за да се получи най-добре?

    ОтговорИзтриване